Frågor & svar - Mätning

Kan jag stiga upp och göra saker innan jag mäter temperaturen?

Nej. Det är viktigt att du mäter din basaltemperatur (din kroppstemperatur vid vila) innan du börjar aktivera dig. Mät när du vaknat, innan du stigit upp. Alternativt kan du ställa klockan för mätning vid samma tid varje morgon och sedan somna om igen.

 

Om jag vaknar och ligger kvar i sängen utan att göra något under en halvtimme kan jag mäta direkt innan jag går upp då?

Tekniskt sett ja eftersom du inte aktiverat dig men vi rekommenderar dig ändå att mäta precis när du vaknat och inte vänta. Man ska helst röra sig så lite som möjligt innan mätning sker.

  

Fungerar det att mäta även om man är ute och reser?

Om det är resor med mer än sex timmars tidsskillnad får du helt enkelt programmera om din p-dator med resmålets tid. Mätningar samma dag och följande dag bortfaller. Dag tre fortsätter du din mätning som vanligt.

 

Vad händer om jag är förkyld? Bör jag mäta då?

Våra p-datorer fastställer med hjälp av de sparade datavärdena och den dagliga temperaturmätningen en prognos för de kommande 24 timmarna. I sammanhanget extrema temperaturhöjningar som beror på för lite sömn, förkylning, hög alkoholkonsumtion eller läkemedelspåverkan blir därför tydligt avvikande jämfört med en temperaturhöjning som baseras på ägglossning. Värdena kommer därför att klassas som onormala och räknas bort.

Även om onormala mätvärden räknas bort rekommenderar vi dig ändå att avstå från mätning om du vet med dig att värdet kommer vara onormalt högt beroende på en av ovanstående situationer.

 

Ska jag mäta temperaturen efter en festkväll med mycket alkoholintag?

Se ovan svar om förkylning.

 

Kan mätfel förekomma?

Nej. det är inte möjligt med några mätfel, men om mätvärdet inte är tillräckligt bra upptäcks detta omedelbart och displayen blinkar och inget mätvärde registreras.

 

Kan jag ta sovmorgon någon gång?

Absolut. Om du inte använder p-datorns väckarklocka har du sex timmars mätintervall, tre timmar före och tre timmar efter din förra mättid. P-datorn håller reda på detta och du kan kolla på displayen om du befinner dig inom mättidsintervallet. Om du mäter tidigt på vardagsmorgnar och vill ha lång sovmorgon på helgen kan du ställa om alarmet inför helgen. Då utgår mättidsintervallet med +/- 3 hfrån den nya  alarmtiden.

 

Måste jag mäta varje dag?

Du ska helst mäta varje dag, särskilt i början då p-datorn lär känna din individuella cykel. Glömmer du någon dag så gör det inte så mycket men det kan, beroende på dag i cykeln, påverka antalet röda eller gula dagar.

 

Jag går upp flera gånger under natten då mitt barn gråter. Påverkas mätningen?

Nej. Om du vaknar inom mättidsintervallet mäter du direkt. Annars mäter du när du går upp som vanligt. Oavsett är det viktigt att du inte mäter precis efter du har varit uppe och du bör ha sovit fyra timmar innan du mäter din temperatur.

 

Ett knep som vi vet flera nyblivna mammor använt sig av är att ställa klockan på en tidig timme som de vet att barnet inte vaknar innan. De mäter då temperaturen och somnar om tills barnet väcker dem.

 

Om man gör "fel" någon gång, tex tar temperaturen efter tidsintervallet eller rör sig för mycket innan man tagit temeraturen, påverkar man datan då?

Det är inte rekommenderat att ha varit uppe och påverkat sin temperatur eller att göra mätningar utanför intervallet. Det kan påverka datan och därmed din fertilitetsprognos negativt.

 

Behöver man ställa väckarklockan? Räcker det inte med att mäta så fort man vaknar, innan man går upp ur sängen?

Man behöver ställa väckarklockan innan den allra första mätningen för att bestämma tidsintervallet för mätningen. Sedan kan man ha väckarklockan avstängd så länge man mäter varje dag. Då bestäms mätintervallet av tidpunkten vid den senaste mätningen där tre timmar före och tre timmar efter läggs till intervallet.

 

Man kan alltså mäta utan att bli väckt av väckarklockan så länge den tiden man vaknar ligger inom mättidsintervallet. Skulle man däremot ha ett uppehåll i mätningen under två dagar, så behöver man ställa och aktivera väckarklockan på nytt  inför kommande mätning.