Är p-dator något för mig?


Varje kvinna har en unik menscykel och basaltemperaturkurva. P-datorns prognoser baseras på mönster i din menscykel som i sin tur speglar hormonnivåerna i din kropp. 

Man kan jämföra p-datorn med ett aktivitetsarmband eller en sömnapp som mäter sömnkvaliten när du sover. Sömnappen kommer registrera hur din sömn ser ut såsom hur många timmar du sovit, hur många timmar av djupsömn du haft och hur många gånger du vaknat under natten. Det är inte sömnappen som kommer ge dig en bra sömn. För att förändra resultatet måste du vidta åtgärder för att förbättra din sömn. 

På samma sätt fungerar en p-dator. P-datorn mäter och analyserar din cykel dag för dag och över tid. För varje dag får du ett fertilitetsresultat och värdena över tid kan ge dig en helhetsbild av hur ditt mönster ser ut och i förlägningen hur din kropp mår. 

 

Fördelningen av röda och gröna dagar


Normalt sett har en kvinna en menscykel på cirka 28 dagar där p-datorn kommer ge en prognos på cirka 7-12 röda dagar per cykel. Fördelningen av gröna och röda dagar sker gradvis. Ofta tar det 2-4 cykler innan du får en optimal fördelning. Men det viktigaste är att du mäter varje dag, regelbundet.  

Ibland kan man få fler röda och gula dagar under en enstaka menscykel. Då är det oftast kopplat med något som inträffat under den föregående eller den pågående menscykeln såsom feber, sjukdom eller stress.  

Andra gånger kan det handla om en ökning av gula och röda dagar under en längre period. Då kan det vara bra att göra en cykelanalys. En cykelanalys kan visa hur just ditt mönster ser ut och vad som kan vara orsaken till att du fått fler röda eller gula dagar. Det kan exempelvis handla om att du har en pågående inflammation i kroppen, en allergi eller intolerans, stress eller progesteronbrist. Är du intresserad av vad som kan orsaka många röda och gula dagar eller vill öka antalet gröna dagar?   
> Läs mer om cykelanalyser och vad man kan få reda på

 

Att tänka på vid köp av en p-dator


Först och främst behöver du ha en menscykel.

  • Du behöver sluta med hormonbaserade preventivmedel innan du börjar använda en temperaturbaserad p-dator.
  • Rådgör med läkare/barnmorska om du tar läkemedel kontinuerligt. Försäkra dig om att de mediciner du tar inte påverkar din basaltemperatur.
  • Kvinnor som behandlas med syntetiska hormoner eller är i klimakteriet bör inte använda en temperaturbaserad p-dator.

Läs mer