Lär dig mer om cykelanalyser

När du använder en p-dator kan du bara efter några månaders användning få en översikt över hur ditt cykelmönster ser ut över tid. Med Pearly skickar du in din p-dator till oss för att göra en cykelanalys. Med Lady-Comp och Lady-Comp BABY kopplar du p-datorn till din PC/Mac med en medföljande USB-sladd och får ut en textfil som du laddar upp via vår hemsida. Därefter kan du skriva ut din statistiska rapport.

> Klicka här för att komma till applikationen för cykelanalys 
 

Grunderna


I en cykelanalys kan du se mönstret i din menscykel över tid som i sin tur speglar hormonnivåerna i din menscykel. 

Hormonnivåerna speglar i sin tur hur din kropp mår .

Normalt sett har en kvinna en menscykel på cirka 28 dagar där p-datorn kommer ge en prognos på cirka 7-12 röda dagar per cykel. Fördelningen av gröna och röda dagar sker gradvis. Ofta tar det 2-4 cykler innan du får en optimal fördelning. 

Ibland kan man få fler röda och gula dagar under en enstaka cykel. Då är det oftast kopplat med något som inträffat under den föregående eller under den pågående cykeln såsom feber, sjukdom, stress, dålig sömn osv. Du kan oftast se ett avvikande värde på en cykelanalys och då ser du också vilket datum det inträffade. Kanske hände det något kring just de dagarna?Andra gånger kan det handla om en ökning av gula och röda dagar under en längre period.  En cykelanalys kan visa vad som kan vara orsaken till att du fått fler röda eller gula dagar. Det kan exempelvis handla om att du har en pågående inflammation i kroppen, en allergi eller intolerans, stress, progesteronbrist osv.

> Klicka här för att läsa mer om hur kroppen fungerar
> Klicka här för att läsa mer om hur basaltemperatur och fertilitet hänger ihop
 

Mönstet man letar efter i en cykel

Bild 1. Exempel på en normal temperaturkurva
Klicka på bilden för att förstora

Bild 2. Exempel på hur en utskriven cykelanalys ser ut. Bilden visar en normalkurva.
Klicka på bilden för att förstora.

Ovan ser du två cykelkurvor. Till vänster ser du en förenklad illustration som visar en optimal kurva.
Mitt igenom cykeln går en medianlinje i blått. Topparna och dalarna skall gå över och under denna linje vid olika faser i cykeln. Efter en ägglossning höjs temperaturen och cykeln går då in i en högfas.
I samband med mens börjar cykeln och går in i en lågfas och temperaturen dalar. 

Till höger ser du hur en cykel ser ut vid en cykelutskrift. Jämför du den högra och den vänstra bilden kan du se att dessa är ganska lika. Cyklerna är ganska jämna. De är ungefär lika långa och kurvorna går upp och ner ungefär lika mycket under varje cykel. Den högra bilden visar hur det kan se ut efter en kort tids användning. Fortfarande finns det "gula" dagar som visar att p-datorn fortfarande håller på att lära sig användarens mönster. P-datorn tar också till fler röda dagar i början.
 

Hur balanserar jag min kurva?


Man kan jämföra p-datorn med ett aktivitetsarmband eller en sömnapp som mäter sömnkvaliten när du sover. Sömnappen kommer registrera hur din sömn ser ut såsom hur många timmar du sovit, hur många timmar av djupsömn du haft och hur många gånger du vaknat under natten.  
Det är inte sömnappen som kommer ge dig en bra sömn, det är en bra sömn som kommer ge ett bra resultat i appen. För att förändra resultatet måste du vidta åtgärder för att förbättra din sömn. På samma sätt fungerar en p-dator. P-datorn mäter och analyserar din cykel dag för dag och över tid. För varje dag får du en fertilitetsprognos och prognoserna över tid kan ge dig en helhetsbild av hur ditt mönster ser ut och i förlägningen hur din kropp mår. En cykel i balans ger en balanserad temperaturkurva. Får du däremot många röda och gula dagar beror detta på att din cykel är i obalans och att din ägglossning kanske inte fungerar normalt.

Första steget är att se vilka åtgärder du kan ta för att balansera din cykelkurva. 
Kanske handlar det om något så enkelt att mäta fler dagar vid samma tidpunkt? Kanske handlar det om en progesteronbrist och att du behöver få ett tillskott utskrivet av en läkare? Kanske har du en oupptäckt gluten- eller mjölkintolerans som gör att cykeln rubbas? Ibland kan långtidsstress göra att cykeln blir instabil och ojämn. Är du osäker på hur du skall tolka dina värden kan du skicka in din analys eller p-dator till oss så kan vi låta våra experter titta på dina temperaturkurvor.

> Är p-dator något för mig? Läs mer här
> Läs mer om p-datorns teknologi