Så fungerar kroppen


Visste du att du endast kan bli gravid under sex dagar per menscykel - under ägglossningsdagen och fem dagar före?

Dessutom följer din kroppstemperatur ett specifikt mönster som varierar tillsammans med dina hormonnivåer under menscykeln. Därför går det att ringa in den korta period då en graviditet är möjlig genom att mäta kroppstemperaturen vid uppvaknandet, dvs. basaltemperaturen.
 

Basaltemperaturen visar din fertilitet

Vi har alla en basaltemperatur i kroppen. Den kan jämföras med en vilopuls och är den kroppstemperatur du har när du vaknar, innan du har stigit upp eller aktiverat kroppen.

Basaltemperaturen följer ett återkommande mönster under varje menscykel och påverkas av hormonnivåerna i kroppen. Under den första delen av cykeln är kroppstemperaturen lite lägre, detta brukar kallas den låga fasen. Under ägglossning höjs sedan kroppstemperaturen upp till en halv grad. Efter ägglossningen fortsätter kroppstemperaturen att vara förhöjd under en tid vilket sammanfattar den höga fasen. När mensen kommer sjunker återigen kroppstemperaturen och återgår till den låga fasen.

Genom att kontinuerligt mäta basaltemperaturen kan temperaturkurvan kartläggas och ägglossningen bestämmas. Då går det att se under vilka dagar du är fertil varje månad där det finns en chans för att du blir gravid vid oskyddat samlag. > Läs mer basaltemperaturen som preventivmetod
 

Basaltemperaturen ändras under menscykeln. Klicka på bilden för att förstora den.


Du är fertil sex dagar per menscykel


En befruktning kan bara ske under själva ägglossningen, men spermier kan vara aktiva under tre till fem dygn i äggledarna och vänta på att ägglossningen ska ske. Det innebär att du kan bli gravid om du har oskyddat samlag även dagarna före ägglossning.

En genomsnittlig menscykel brukar vara i cirka 28 dagar. Första blödningsdagen räknas som cykelns första dag och mensen brukar vara i cirka 3-7 dagar. Ägglossningen brukar ske i mitten av din menscykel, cirka 12-16 dagar före mens och beror på din cykellängd.

Detta innebär att du endast är fertil ett fåtal dagar under varje hormoncykel. Under de dagar du inte är fertil är du för långt ifrån en ägglossning och du kan helt enkelt inte kan bli gravid även om du har osyddat samlag.
 

Hormoner styr menscykeln och påverkar temperaturen i kroppen


Under menscykeln varierar nivåerna av olika hormoner i din kropp och de styr menscykelns olika faser. Hormoner i kroppen påverkar också din kroppstemperatur.

FSH (follikelstimulerande hormon) påverkar äggstockarna och gör att ägget mognar. Samtidigt börjar nivån av det kvinnliga hormonet östrogen öka och slemhinnan i livmoderhalsen förändras för att spermierna skall kunna ta sig igenom.

De höjda östrogennivåerna påverkar LH (luteiniserande hormon) som signalerar att en ägglossning skall ske. När ägglossningen sker stiger basaltemperaturen i kroppen 0,3-0,5 grader och är sedan förhöjd under en tid.

Det viktigaste hormonet, progesteronet, tillverkas av gulkroppen och får slemhinnan i livmodern att växa och förbereda sig för att ta emot det befruktade ägget. Om inget ägg befruktas och fastnar i slemhinnan blir gulkroppen inte längre nödvändig. Den skrumpnar då ihop och progesteronnivån sjunker vilket är signalen för att slemhinnan kan stötas ut som en mensblödning. I samband med mensen sjunker kroppstemperaturen återigen och återgår till den låga fasen.

Om du istället skulle bli gravid förändras hormonnivåerna i blodet och kroppstemperaturen fortsätter att vara förhöjd under en tid.

 

Läs mer