Kroppen och graviditet


Visste du att möjligheten att bli gravid är som störst om du har samlag två dagar före ägglossningen? Totalt kan du bli gravid under sex dagar per menscykel, under ägglossnigsdagen och fem dagar före.

Du kan kartlägga de dagar i månaden när chansen är som störst att bli gravid genom att läsa av din kroppstemperatur som följer ett mönster och varierar tillsammans med dina hormonnivåer under menscykeln. Att bli gravid handlar många gånger om att försöka vid rätt tidpunkt under menscykeln.
 


Viktiga hormonnivåer och basaltemperaturen


Vi har alla en basaltemperatur i kroppen. Den kan jämföras med en vilopuls och är den kroppstemperatur du har när du vaknar, innan du har stigit upp och aktiverat dig på något sätt.

Basaltemperaturen följer ett återkommande mönster under varje menscykel och påverkas av hormonnivåerna i kroppen. Under den första delen av cykeln är kroppstemperaturen lite lägre, detta brukar kallas den låga fasen. Det är under denna fas som FSH (follikelstimulerande hormon) påverkar äggstockarna och gör att ägget mognar. Samtidigt börjar nivån av det kvinnliga hormonet östrogen öka och slemhinnan i livmoderhalsen förändras för att spermierna skall kunna ta sig igenom. De höjda östrogennivåerna påverkar LH (luteiniserande hormon) som signalerar att ägglossning skall ske.

När ägglossningen sker stiger basaltemperaturen i kroppen 0,3-0,5 grader och är sedan förhöjd under en tid vilket sammanfattar den höga fasen. Det viktigaste hormonet, progesteronet, tillverkas av gulkroppen och får slemhinnan i livmodern att växa och förbereda sig för att ta emot det befruktade ägget. Om inget ägg befruktas och fastnar i slemhinnan blir gulkroppen inte längre nödvändig. Den skrumpnar då ihop och progesteronnivån sjunker vilket är signalen för att slemhinnan kan stötas ut som en mensblödning. I samband med mensen sjunker kroppstemperaturen återigen och återgår till den låga fasen.

Om en graviditet inträffar förändras istället hormonnivåerna i blodet och kroppstemperaturen fortsätter att vara förhöjd.
 


Öka chanserna att bli gravid genom att mäta basaltemperaturen


Eftersom din basaltemperatur följer de olika hormonivåerna i din kropp så kan du få reda på när olika faser av din menscykel sker. Dels kan du ringa in dagarna kring ägglossningen, dels kan du lära känna din kropp och din menscykel. Du kan exempelvis se hur lång din cykel är, hur lång den höga fasen är, om din ägglossning är regelbunden eller om den inträffar överhuvudtaget, om du har för låga progesteronnivåer osv. Och du kan tidigt få en indikation om du blivit gravid eller inte.

> Läs mer om varför det kan bli svårt att bli gravid
 


Ytterligare läsning om temperatur och fertilitet


Basal body temperature assessment: is it useful to couples seeking pregnancy?

Barron ML, fehring RJ. Center for Fertility Education, School of Nursing, USA

Fertility awareness-based methods: another option for family planning.

Pallone SR, Bergus GR. Department of Family Medicine and Psychiatry, University of Iowa.

Efficacy of the Marquette Method of natural planning.

Fehring RJ, Schneider m., Barron ML. College of Nursing, Marquette University, USA.

Devices for home evaluation of women´s health concerns

Scolaro KL, Lloyd KB, Helms KL. Collage of Pharmacy, University of Florida USA:

The effectiveness of a fertility awareness based method to avoid pregnancy in relation to a couple ´s sexual behavior during the fertile time: a prospective longitudinal study.

Herrmann P., Heil J., Gnoth C., m.fl.  Department of Gynaecological Endocrinoloy and fertility Disorders, University of Heidelberg.